Det beror på visiret.
Att glasögonen är polariserande innebär att skulle man förstora upp ytan på de väldigt mycket så skulle den se ut som ett fönster med nerdragen (men ej vinklad) persienn. Den där persiennen gör så att bara det ljus där ljusvågorna ligger i rätt vinkel i förhållande till persiennens vinkel släpps igenom. Övriga ljusvågor filtreras bort.
Polariserande solglasögon är särskilt lämpliga när man t.ex. är ute och fiskar eller befinner sig där det är mycket snö, för solljus som reflekteras mot t.ex. vatten eller snö bryts av i en massa olika vinklar. Är förhållandena de rätta så kan polariserande solglasögon nästan helt få bort reflexerna i vattenytan, så man har lättare att se om det finns fisk under vattnet. Eller så kan man ha ett polariserande filter på en kamera om man ska fotografera ett bil, för att få bort oönskade reflexer från lacken och fönstren. Däremot kan man inte få bort reflektioner får helt blanka ytor, som krom, speglar och så vidare.
Problemet med polariserande solglasögon (eller kamerafilter eller vad man nu har) är om man försöker använda två stycken samtidigt. Om man alltså t.ex. har ett par polariserande solglasögon och ett polariserande visir till hjälmen. Problemet uppstår så fort de båda polariserande ytorna befinner sig i en vinkel till varandra. Ju större vinkel desto mörkare blir det. Och befinner de sig i en 90-gradig vinkel mot varandra så blir det helt svart. Så det kan funka alldeles utmärkt med polariserande solglasögon och polariserande visir, om de ligger i rätt vinkel i förhållande till varandra.
Därtill kan det komma lite oönskade effekter även om man använder polariserande solglasögon ihop med ett visir som inte är polariserande. Beroende på hur plasten i visiret bryter in ljuset så kan det t.ex. se ut som att man tittar genom en regnbåge när man tar på sig de polariserande solglasögonen. Dessutom så kan även t.ex. spänningar i visirets plast eller om det har någon beläggning (imskydd, solskydd eller liknande) också ge upphov till vissa effekter. Om jag t.ex. har på mig mina polariserande solglasögon och tittar genom sidorutorna på min bil så ser det ut som de är fulla med ljusare fläckar. Rad efter rad med fläcka stora som en en krona ungefär. Där vet jag inte om det är glasets härdning eller något som gör att det blir på det viset.
Det kan också vara värt att tänka på att många (jag ska inte säga alla, eftersom jag inte har tillräckliga kunskaper i ämnet) digitala displayer innehåller ett polariserande filter. Så då kanske man inte kan se den digitala hastighetsmätare på hojen, eller digitalklockan, eller soppamätaren, eller mobiltelefondisplayen, eller liknande när man använder sina polariserande solglasögon. Om man inte vinklar huvudet åt rätt håll.
Trots alla "nackdelar" och skumma effekter så föredrar jag faktiskt polariserande solglasögon framför vanliga.
