Hojjarna har ju en lambdasond nuförtiden vilket känner av bränsleblandningen och tanken då är ju att om hojjen börjar gå för magert ska den feta på blandningen en aning, dock är det begränsat hur mycket den kan feta på men det borde ju räcka för ett slipon tycker man... Jag har bytt till slipon på min R6a och jag märker ingen skillnad på vare sig gång eller nått annat och inte heller några varningslampor har tänts....
Mjaa... *kliar mig i skägget*
Du har både rätt, och fel!

Häpp!
Hur då?
Jo... *tar ett djupt andetag*
Om vi tar det från början...så är det som så, att det sitter en smalbandslambda i hojen. en s.k O2-sensor.
Denna jobbar för att bibehålla lambda 1 (ett) dvs det stökiometriskt ideala förhållandet mellan bränsle och luft för att få till en så ren förbränning som möjligt, och som får kat:en att jobba optimalt.
Ok.
Så långt har du rätt, och så långt fungerar det som du sa.
Men!
Nu är dels lambda 1 inte på något sätt den blandning mellan bränsle och luft, som ger det bästa vridet, eller ens den bästa effekten.
Så redan där blir det s.a.s "fel" i vår strävan att vinna lite mer pulver.
Mest effekt får vi ut vid lambda 0,85-0,9 (en fetare blandning).
Men2!
Detta hade allt varit frid och fröjd, om vi kunde nöja oss med att ha lambda 1 genom hela registret, och då i alla fall fått ett "halvhyggligt" resultat av våra ansträngningar.
Nu är det dessvärre lite lurigare än så... (självklart är det alltid det...)
För dels:
- Reglerar inte vår O2-sensor i HELA varvtalsregistret! Jepp, så är det tyvärr.
(tillverkarna är bara ute efter att klara lagkrav)
Och det betyder i sin tur att när man går UR det sensor-reglerade området (som kallas closed-loop, och ligger typiskt från tomgång och upp till 3, säg 4 tusen rpm, inte mer alltså) så händer följande:
- Maskinen går in i en fast mapp, och kommer nu leverera en
given mängd bensin utifrån trottelposition och varvtal. Den går in i sitt s.k alfa-n läge.
Denna mapp är ju då en gång ihopsnickrad på fabriken att ge rätt mängd soppa till hur hojen är utrustad original, d.v.s med originalljuddämpare, luftburk/filter osv, och det är altså NU problemen börjar, när vi bytt skorsten och öppnat luftvägarna, och går in i den fasta mappen.
Inga problem (precis som du sa) i closed-loopfallet alltså. Förutom att lambda 1 inte ger den grymmaste effekten.
Så visst kan du köra utan extra Power Commander osv, så länge du kör försiktigt.
En annan nackdel med lambdasensor av smalbandsmodell är att den switchar mellan 0,1 och 1 V (vilket i praktiken för systemet blir "på" eller "av" och detta sker med en sampling på 300ms - detta jämfört med bredbandslambdan som går från 0-5V i en glidande skala (och hela tiden "vet" det faktiska lambdavärdet, som DU dessutom kan tala om för den vad det ska vara. t.ex 0,9).
Smalbandslambdasonden är oxå extremt okänslig för syreinnehållet i avgaserna, och "fönstret" inom vilket den switchar, dvs verkar, är mycket litet, och det är ju då (såklart) runt lambda 1. Vilket gör den i princip omöjlig att "lura" (med t.ex ett seriekopplat motstånd, så man fick den att "ljuga" om lamdavärdet till ECU´n).
Men nu är som sagt regleringen bara på en del av varvskalan, och sedan är det en fast (redan som original mager) mapp som tar över.
DÄRFÖR behöver man in och mappa med en extern enhet!
